mély bevésés.png

Miért fontos, hogy újra és újra ismételjünk?

 

Az új szavak memorizálása nem könnyű. Nem is javaslom Neked a szavak tudatos bemagolását és tesztelését. Rövid távon lehet, hogy emlékezni fogsz a dolgokra, de egy idő után hajlamos leszel elfelejteni szinte mindent. Ez azért van, mert az agyunk folyamatosan "törli" a felesleges információkat.

 

Hogyan tudunk segíteni az agyunknak, hogy emlékezzen a tanultakra?

 

Ismered a "felejtési görbét"?

 

Vess egy pillantást a fenti képre. A görbe megmutatja, hogyan felejti el a tanuló az új anyagot, ha nem ismétel rendszeresen. 

 

Azt láthatod, hogy a tanulók 1-2 nap alatt elfelejtik a tanult dolgok FELÉT! Magyarul ez azt jelenti, hiába érted az anyagot, hiába szereted az anyagot, ha nem ismételsz, el fogod felejteni a dolgok nagy részét.   

 

A jó hír az, hogy rendszeres ismétléssel változtathatsz ezen.

 

Sok ismétléssel a hosszú távú memóriádba "mentheted" a tanultakat. 


Mindenkinél máshogy működik a felejtési görbe, így ezt neked kell kitalálnod, hogy mennyi alkalommal és milyen gyakorian kell ismételned ahhoz, hogy ne felejtsd el a tanultakat. 

 

Tedd fel magadnak a kérdéseket:

 

Még mindig emlékszem a felére annak, amit pár napja tanultam? Vagy mindent elfelejtettem 2 nap alatt?

 

Figyeld meg, hogyan működik a memóriád. Ha nagyon jó, akkor kevesebb ismétlésre van szükséged és több nap szünetet tarthatsz az ismétlések között. Ha a memóriád nem olyan jó, akkor sincs semmi baj. Meg tudod tanulni Te is ugyanazt, csak kicsit több és gyakoribb ismétlésre van szükséged. 

 

Teszteld le magad!


Gyakorolj a leckéinkkel minden nap egészen addig, amíg mélyen be nem vésődnek a memóriádba. Ha így, sok kis ismétléssel gyakorolsz HALLÁS UTÁN, akkor az új szavak, a kiejtés és a nyelvtan is a hosszú távú memóriádba "mentődnek" el.

 

A tanulók nagy többsége megelégszik azzal, hogy érti a tanultakat. Pedig a megértés hosszú távon szinte semmit sem ér SOK ISMÉTLÉS nélkül.

 

Bízz bennem, az angol beszéded tényleg csak az ismétlésen múlik. Te is meg tudod csinálni, csak bízz magadban és soha ne add fel!  

   

Ne felejtsd el:

Az ismétlés a kulcs az angol beszédhez. Ha nem hallgatsz sok könnyen érthető angol beszédet sok ismétléssel, nem fog menni az angol beszéd.  

 

KIPRÓBÁLOM ›

 

Top