Hogyan kell elsajátítani a nyelveket?

nerves-3115722_640.jpg

 

Idegrendszerünk egy lenyűgöző "számítógép". Formálható, képlékeny, plaszticitással bír. Ez annyit tesz, ha helyes módon tanulunk nyelveket, képes ezt érzékelni, és válaszként új idegsejthálózatot alakít ki az agyban azért, hogy készség szintjén, reflexszerűen tudjuk őket használni. Magyarán szólva, amennyiben megfelelő módszerekkel, megfelelő lépésekben tanulunk, akkor agyunk megváltozik. A kérdés az, hogyan kell nyelvet tanulni úgy, hogy a kívánt változás bekövetkezzen...

 

Agyunkat úgy tudjuk megtanítani a reflexszerű nyelvhasználatra, ha rövid, pár perces érthető szövegeket hallgatunk, ill. olvasunk, melyek fokozatosan új szókinccsel látnak el bennünket. Nagyon hatékonyan és meglepően gyorsan fejlődhetünk, ha fokozatosan, apró lépésekben haladva, rengeteget ismétlünk és gyakorolunk.

 

Bármilyen szinten is vagyunk a gyakorlás során elég csak hallgatni, olvasni és figyelni a szintünknek megfelelő leckét. Tudatosítani kell magunkban, hogy a gyakorlás igazi célja az, hogy felismeréseket éljünk meg és közben a szókincsünket fejlesszük, nem pedig az, hogy memorizáljuk az adott anyagot.

 

Aki memorizál, felejt. A nyelvelsajátítás tudatalatti folyamat, aminek az a lényege, hogyha kellő számú alkalommal találkozik agyunk bizonyos információval, akkor azt bármikor használatra készen tartva elmenti a hosszú távú memóriánkba. Sokszor, sokféle kontextusban kell találkoznunk a nyelvvel ahhoz, hogy olyan automatizmusok alakuljanak ki bennünk, melyek a reflexszerű nyelvhasználatért felelnek.

 

Könnyen érthető szövegek, hallgatás, olvasás, összpontosítás az összefüggésekre: Így alakul ki bennünk a reflexszerű beszéd. Érdemes megbarátkoznunk ezzel a ténnyel, még akkor is, ha szeretünk magyar magyarázatokat hallgatni, nyelvtanozni, tesztelgetni.     

 

Barátsággal,

Kósz Csaba

 

KIPRÓBÁLOM ›

 

Top